Shinrin Yoku; Japans ‘bosbaden’

In het kader van ‘practice what you preach’ ga ik iedere week twee uur in m’n eentje naar het bos om te ‘bosbaden’ (Shinrin Yoku). Nu het herfst is, mijn favoriete seizoen, is het thema loslaten heel toepasselijk. De natuur symboliseert dat heel krachtig in de herfst met de vallende bladeren. Er is geen boom die zegt ‘ik doe dit jaar niet mee, ik houd mijn bladeren vast’. Maar wij mensen zijn wel geneigd van alles vast te houden. De herfst is dus een uitgelezen kans om in de natuur op onderzoek bij jezelf te gaan wat je wilt loslaten.

Dus gisteren stapte ik, in de stromende regen en gehuld in regenpak, op de fiets naar het bos. De paddenstoelen van bijgaande foto verwelkomden mij direct. Tijdens mijn ‘bosbad’ heb ik de tijd genomen om mijn onzekerheid over mijn toekomst en het ‘niet-weten’ los te laten. En ik heb gevisualiseerd wat ik wel wil; vanuit vertrouwen mijn hart volgen. Al dralend door het bos kwam ik tot ontdekking dat ik het liefst van de gebaande paden af ga, daar vind ik het knus, uitdagend en ben ik nieuwsgierig. Het liet mij inzien dat ik me in het dagelijkse leven niet zo moet bezig houden met wat anderen allemaal al doen en wat er al aan aanbod is in mijn vakgebied, want dan ga ik me vergelijken en voel ik me onzeker. Wanneer ik mijn eigen pad volg, mijn eigen natuurlijke neiging, dan stroomt de energie en ervaar ik flow. De brandnetels die ik soms buiten de gebaande paden tegen kwam stonden voor mij symbool voor de obstakels die je altijd wel tegen kan komen op je eigen ontdekkingspad (zowel buiten jezelf alsook binnenin jezelf), dat is iets wat bij het leven hoort, maar dat hoeft me er niet van te weerhouden mijn pad te blijven volgen. Ik kan iedere keer weer op het moment zelf weer bepalen hoe ik met een obstakel omga. Deze inzichten brachten rust en kracht. Aan het einde van mijn ‘bosbad’ stapte ik, nog steeds in de regen, lichter en met een lach op mijn gezicht op mijn fiets naar huis. Wat is ‘bosbaden’ toch een genot!

Heb jij ook zin in een ‘bosbad’? Ga dan mee op de een van de wandelworkshops, zie aanbod voor meer informatie.

Foto paddestoelen